Ca să vă formați o idee, mai ales despre principiile care determină activitatea de pregătire a unei olimpiade de limba germană modernă, puteți citi un articol al Luminiței Stoian aici, respectiv puteți citi mai jos, în pași, cum se desfășoară această pregătire:

  • Luna mai: olimpiada s-a încheiat, începem să învățăm din ea

Președintele executiv pregătește feedback-ul primit (Evaluarea anonimă a olimpiadei încheiate) și, împreună cu responsabila Goethe-Institut, pregătește seminarul de analiză al echipei

  • Luna iunie: Seminarul de analiză și dezvoltare a conceptului

Membrii echipei Experții Creșterii se întâlnesc și analizează rezultatele; sunt dezvoltate propuneri, sunt analizate propunerile participanților și este pregătită dezbaterea propunerilor

  • Lunile iulie-august: Lectură, vacanțe și dezbateri interne

Membrii echipei încep să citească din cărțile care ar putea fi avute în vedere pentru următoarea olimpiadă și comunică pe grupul de mail în legătură cu observațiile primite. Cei care nu au putut participa la seminarul din iunie au ocazia să-și spună punctul de vedere. Se cristalizează propunerile pentru toamnă.

  • Lunile septembrie – octombrie: Consfătuiri și dezbateri

La consfătuirile profesorilor, metodiștilor și inspectorilor de limba germană modernă sunt lansate în dezbatere ideile rezultate în dezbaterea din interiorul echipei. Se face o primă „probă a realității”, adică verificăm în ce măsură colegii ar fi dispuși să accepte unele schimbări și cam cât de mare ar fi „rezistența”. Ideile sunt lansate în dezbatere și pe grupul de mail (forum) al profesorilor de limba germană.

  • Lunile noiembrie – decembrie: Decizii și „Calibrare”

Se desprind unele concluzii din dezbateri și se adoptă deciziile finale, de către inspectorul responsabil, în cooperare cu membrii echipei. În această perioadă se lansează și selecția pentru următoarea echipă. Se desfășoară selecția și trining-ul online de calibrare a evaluării pentru evaluatorii neutri. Cel mai târziu înainte de vacanța de Crăciun, membrii echipei primesc toți câte o carte sau mai multe să o citească în vederea selecției pentru proba de proiect (o parte din colegi au început să citească din vară cărți primite de la Institutul Goethe, alții vin cu propuneri proprii, din ce au găsit în vara trecută în peregrinările lor).

  • Lunile ianuarie – februarie: Etapele locale, înscrierea online, încheierea calibrării, seminarul de pregătire

Se desfășoară, după caz, etapele pe școală și localitate a olimpiadei. Elevii calificați la etapa județeană sunt înscriși până la termenul indicat în formulare online. Aceștia primesc coduri unice, iar tabelele cu codurile sunt transmise înapoi președinților comisiilor județene, înaintea etapei județene. Se încheie training-ul online al evaluatorilor neutri și au loc eventuale dezbateri pe grupul închis al evaluatorilor cu privire la training.

La seminarul de pregătire al Experților Creșterii se lucrează la subiecte, didactizări pentru proba de proiect (introducere în lectura cărților) și la pregătirea evaluării neutre. Sunt stabiliți „distribuitorii” (Verteiler), adică persoanele care stau în spatele adreselor de mail la care sunt transmise lucrările scanate, pe categorii. Identitatea acestora rămâne secretă cel puțin până la încheierea etapei județene. Aceștia participă la un training special pentru competențele tehnice necesare. Sunt stabilite elementele de procedură, sunt revizuite procedurile și definitivate toate documentele care clarifică modul de lucru. În anii cu etapă internațională sunt stabilite criteriile de calificare la etapa internațională și procedurile aferente selecției. Pentru definitivarea procedurilor sunt revizuite, mental, etapele județeană și națională, iar echipele care lucrează la proceduri prezintă colegilor întreaga desfășurare, până când sunt stabilite definitiv toate detaliile relevante.

  • Luna martie: etapa județeană și pregătirea etapei naționale

Se desfășoară etapa județeană, conform procedurii stabilite. Membrii echipei se achită de responsabilitățile asumate anterior, în mod anonim și la termenele stabilite. Pentru situații speciale, procedurile prevăd moduri de rezolvare, astfel încât totul se desfășoară conform planului, la termenele stabilite. Se verifică datele elevilor calificați la etapa națională și sunt transmise, de către comisiile județene, documentele în format electronic. Membrii echipei verifică documentele și încadrarea elevilor. Se comunică cu organizatorii locali ai etapei naționale pentru definitivarea aspectelor organizatorice. Organizatorii locali sunt informați în legătură cu atribuțiile stabilite, astfel încât comunicarea are loc în mod eficient, în funcție de ariile de competență ale membrilor comisiei.

  • Luna aprilie: desfășurarea etapei naționale

… după care o luăm de la capăt… Diferite etape din această desfășurare necesită clarificări și definiții, care vor fi aduse de colegii din echipă și în funcție de întrebările care apar în rubrica de comentarii.