Andreea Oprea: Lucru în echipă și comunicare

Vestea că olimpiada de germană ar putea avea de suferit m-a întristat teribil și mi-ar părea rău ca originalitatea, imaginatia si lucrul in echipa sa fie inlocuite de conceptul arid al olimpiadelor traditionale, familiare tuturor. Am participat doi ani la rand la etapa nationala a Olimpiadei de Limba Germana Moderna, in al doilea an fiind selectionata sa fac parte din lotul largit alaturi de participanti din mai multe judete, doi dintre noi urmand sa participe la etapa internationala.

Pe cand etapele locala si judeteana sunt focusate pe gramatica si aspectele teoretice ale limbii, etapa nationala pune accent pe cu totul si cu totul altceva. Cunostintele de limba fiind deja verificate, in aceasta ultima etapa se valorifica inventivitatea, atat la nivelul unui eseu pe diverse teme, in functie de nivelul lingvistic, cat si la nivelul unui proiect. Acesta din urma se bazeaza pe lucrul de echipa, fara de care ar fi imposibil de organizat in timp util. Stagiul de la Deva in vederea pregatirii participantilor la etapa internatioanala a mers chiar mai departe. Acolo, accentul a fost pe cursuri de comunicare si dezvoltare personala. Am aplicat impreuna tehnicile invatate, descoperind, totodata, legaturile dintre limbajul verbal si cel nonverbal.

Acum sunt studenta la cea mai bine cotata facultate de stomatologie in 2018 din Germania, in Freiburg. Poate ca stomatologia nu suna tocmai a lucru in echipa si comunicare, dar am fost surprinsa cat de multa colegialitate necesita. Majoritatea cursurilor practice se desfasoara in echipa, notele fiind distribuite egal intre coechipieri. Toti pentru unul si unul pentru toti. Astfel, suntem incurajati sa ne dam interesul nu numai pentru noi, ci si pentru colegii nostri, sa ne explicam reciproc lucrurile mai neclare si sa ne punem abilitatile in practica. In schimb, nimeni nu m-a apostrofat pentru vreo eventuala greseala gramaticala si nici nu ne-au fost retrase puncte pentru asa ceva.

Avand in vedere cele mentionate, consider ca structura inovativa a Olimpiadei de Limba Germana Moderna se incadreaza in standardele unei societati europene, deschise si dornice de dezvoltare. Poate fi un punct bun de pornire si pentru alte domenii si discipline, care ar beneficia dintr-o astfel de mentalitate. Pe cand teoria dura si obositoare poate fi gasita oricand in cartile unui sistem invechit de zeci de ani, aceasta perspectiva originala poate deschide nenumarate porti spre evolutie.

______________________________________________

Recomandăm și articolul scris de Andreea Oprea în 2016, în legătură cu activitatea de pregătire a Lotului național, despre „Disciplina altfel” .

Comentariile sunt închise.