Diana Ciobanu: Această olimpiadă este mai mult decât un concurs

     Consider că scopul fiecărui concurs și al fiecărei olimpiade la care participăm este legat de dezvoltarea personală, a competențelor noastre de a ne descurca în situații noi.

     Olimpiada de limba germană modernă este un concurs în care ne folosim, dar ne și îmbunătățim abilitățile de comunicare, competentele sociale, creativitatea si inteligenta. Structura olimpiadei este una foarte bună, din punctul meu de vedere, atât la etapa județeană, cât și la etapa națională.

      La nivel de județ, probele de înțelegere a textului audiat și a textului citit sunt necesare, în acest fel dezvoltându-ne capacitatea de a fi atenți la detalii și de a ne descurca în înțelegerea acestei limbi. Proba de  redactare a unui text pe o tema dată este cea mai interesantă. Faptul că o mare parte din punctaj este acordată creativității este un lucru unic. În acest fel, competiția este mai mare, fiecare elev străduindu-se să creeze cel mai bun text. Departajarea se face mai ușor, trecând mai departe un elev cu o inteligență lingvistică superioară.

     La nivel național structura este și mai interesantă. Proba de proiect care vine sub forma unei piese de teatru organizată de elevi este ceva special, făcând olimpiada de germană mult mai plăcută decât celelalte. Este dovada că poți să muncești cu plăcere, făcând ceea ce îți place. Elevii au ocazia să învețe ce înseamnă lucrul în echipă si să lucrezi cu oameni noi, din alte zone ale țării. Experiența mea a fost una de neuitat. Știu că eram foarte temătoare la început, dar totul a decurs foarte bine. Având la dispoziție câteva zile în care trebuia să citim o carte, să discutam despre ea, sa facem un afiș care să ilustreze ideea principală a acesteia și să scriem o piesa de teatru despre ea, fiecare echipă trebuia să se mobilizeze și să-și împartă cât mai bine sarcinile. Pentru mine a fost o provocare, am ieșit din zona de confort și am fost foarte mulțumită de rezultat. Am învățat cum să ne organizam timpul, cum să fim responsabili, cum să colaboram eficient, cum să ne înțelegem unii pe alții, cum să ne ajutam între noi. Faptul că, din nou, creativitatea valora cel mai mult ne-a ambiționat să facem o piesa foarte bună și să fim cea mai bună variantă a noastră pe scenă, încercând să transmitem emoții publicului.

     Din punctul meu de vedere, această olimpiadă nu este numai un concurs. Este o cale de a-ți face noi prieteni și, poate, de a-ți descoperi anumite talente ascunse. Faptul că îmbină plăcutul cu munca nu este ceva ce găsești la celelalte olimpiade. Este un motiv să vrei să participi, să vrei să înveți limba germană cât mai bine. Elevii învață, dar se și distrează în același timp, lucru care ar trebui să existe în fiecare activitate pe care o fac. De asemenea, această olimpiada ne pregătește și pentru ce va fi în viitor, învățând-ne cum să ne comportăm și cum să colaborăm cu oameni noi.

Comentariile sunt închise.