Erica Stănescu: „Înlocuirea structurii olimpiadei cu modelul examenului de la Institutul Goethe”

Da , asa este ! Olimpiada nationala de limba germana este cu totul si cu totul diferita fata de altele.

Anul acesta am avut ocazia sa particip pentru prima data la nationala , fiind clasa a 9-a. Lucrul care mi -a placut cel mai mult a fost faptul ca am putut lucra pe echipe, am invatat sa cooperam si totodata am legat prietenii frumoase. Cu toate acestea, pot spune ca am avut parte si de experiente neplacute, privind modul de notare al compunerilor si acordarea unor punctaje la criteriul de originalitate , fiind cel mai important punct in notarea lucrarilor la etapa nationala.

In opinia mea olimpiada nationala de limba germana nu reflecta in totalitate cunostintele pe care un elev le detine in ceea ce priveste aceasta limba, spun acest lucru pentru ca originalitatea unei compuneri sau a unei piese de teatru (proba pe echipe) este cel mai important criteriu in vederea obtinerii unui punctaj mare.

Cred ca prin sintagma „a cunoaste si a vorbi fluent o limba” ar trebui sa ne referim la elementele care definesc cu adevarat limba si anume: cuvintele , gramatica ,exceptiile , intonatia, fonetica etc. si nu asa de mult pe imaginatie , originalitatea , elemente care definesc creativitatea, inspiratia.

Schimbarea structurii olimpiadei nationale si inlocuirea ei cu modelul examenului de la Institutul Goethe, ce contine parte de vorbire, auditie,scris si intelegerea unui text la prima vedere ar fi benefica, dupa parerea mea , pentru toti elevii din Romania , care studiaza limba germana .

Da, olimpiada va fi ca toate celelalte , dar cred ca in acest mod vom putea fi evaluati strict obiectiv .

Comentariile sunt închise.