Lucian Buciu: „Ne-am fi dorit ca și franceza să includă la națională o probă de proiect…”

În clasa a 12-a (profil uman/ specializare filologie) m-am calificat pentru a merge la faza națională a olimpiadei de limba germană modernă, urmare a rezultatului foarte bun pe care l-am obținut la județeană.

Dat fiind faptul că mă calificasem în 2012 și pentru olimpiada națională de limba franceză, nu a mai existat posibilitatea de a merge la naționala de germană modernă de la Târgu Jiu fiindcă regulamentul nu permitea participarea la două olimpiade naționale. Din păcate, a trebuit să aleg o singură națională și am ales franceza pentru că și în anii anteriori mai mersesem la naționalele de franceză și intervenise deja o familiarizare cu tiparul după care merge olimpiada de limbi romanice; cu regretul că nu aveam cum să merg și la naționala de germană și cu atât mai dezamăgit că nu aveam să iau și eu contact cu proba de proiect de la naționala de germană modernă de care și noi olimpicii de la franceză auzisem și ne-am fi dorit ca și franceza să includă la națională o probă de proiect ca să ne demonstrăm și noi cu adevărat creativitatea și abilitățile lingvistice de comunicare în franceza de zi cu zi.

Din poziția fostului olimpic județean la limba germană modernă, consider că olimpiada de limba germană modernă nu trebuie aliniată celorlalte olimpiade de limbi moderne în ceea ce privește organizarea și desfășurarea.

Cele mai puternice argumente pe care mă bazez în acest sens sunt: 1. transparența fazei județene a olimpiadei de limba germană modernă prin scanarea lucrărilor scrise și trimiterea acestora spre evaluare în alte județe, având astfel o competiție corectă și o evaluare neutră; 2. participarea la o competiție cu participanți de același nivel de limbă și cu criterii clare de evaluare pentru toate probele olimpiadei; 3. proba de proiect de la faza națională aliniază olimpiada de limbă germană modernă din România practicilor internaționale actuale în materie de limbi moderne și încurajează creativitatea participanților.

Gustul foarte plăcut pe care mi l-a lăsat olimpiada județeană de limba germană modernă m-a determinat să continui cu studiul limbii germane ca limbă secundară la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București pentru a îmi dezvolta nivelul lingvistic. De asemenea, diploma obținută la județeana de germană modernă și nivelul lingvistic B1 corect stabilit prin regulamentul olimpiadei au reprezentat un plus la dosarul de candidatură pentru bursa DAAD Cursuri universitare de vară.

Date fiind argumentele de mai sus, nu trebuie modificat regulamentul olimpiadei de limba germană modernă.

Lucian Buciu
Expert civil politici NATO
Ministerul Apărării Naționale
Direcția Politici de Apărare

Comentariile sunt închise.