Evaluare neutră

Evaluarea neutră este sistemul practicat la olimpiada județeană de limba germană modernă prin care eseurile elevilor, în formă scanată, sunt evaluate de către profesori din alte județe decât acelea de unde provin lucrările. Profesorii evaluatori nu știu de unde provin lucrările pe care le evaluează.

Acest mod de lucru este posibil prin scanarea lucrărilor de la județeană imediat după terminarea probei și transmiterea acestora la adrese de mail specifice fiecărui nivel. De acolo sunt preluate de către profesori din comisia centrală (Experții Creșterii), care fac pachete de lucrări (fișiere pdf) și le dau spre evaluare unor profesori din alte județe decât lucrările din fiecare pachet. Evaluatorii primesc și fișiere xls în care introduc rezultatele și le trimit înapoi după evaluare. Coordonatorii compară rezultatele evaluării și atrag atenția asupra unor eventuale diferențe inacceptabile între evaluatori. Acolo unde diferențele se mențin, lucările sunt date unui al treilea evaluator.

După terminarea evaluării, coordonatorii anonimi transmit rezultatele evaluării către președinții executivi ai comisiilor județene.

Evaluarea se face pe verticală, câte cel puțin doi profesori pentru fiecare criteriu de evaluat, ceea ce crește validitatea evaluării. De câte ori este posibil, sunt folosiți chiar mai mulți evaluatori încă din prima etapă a evaluării. Punctajul acordat fiecărui criteriu reprezintă media dintre punctajele celor doi evaluatori. Dacă se constată diferențe prea mari de punctaj între evaluatori, atunci se folosește, în etapa a doua, sau de la început, un al treilea evaluator, la nevoie și un al patrulea, apelându-se la profesori cu experiență în  evaluarea de la olimpiadă. Din acest motiv, contestațiile, deși prevăzute în Regulamentul cadru al concursurilor școlare, sunt inutile în acest sistem de evaluare. Este statistic imposibil ca doi evaluatori să „greșească”, în mod independent unul de celălalt, la aceleași lucrări dintr-un set dat.  La olimpiada noastră, „greșelile” (adică abaterile de la modelul de evaluare stabilit prin calibrare) sunt sesizate din timp și corectate fără a fi nevoie de a se ajunge la contestații.

Despre Sorin Giurumescu

Profesor de germană din 1994. Trainer (formator) certificat din 2006. Licensed Master Practitioner of NLP™ din 2012. Prima participare în echipa de organizare a olimpiadei naționale în 2003.
2008-2015 responsabil cu limba germană modernă în Ministerul Educației. Trainer și coach pe crestere.org

Category(s): Definiţii, Evaluarea neutră < br / > Tag-uri: , , ,

One Response to Evaluare neutră

One Response in another blog/article

  1. […] sarcină, reușesc acest lucru, deoarece cred în corectitudine, așa cum se realizează ea prin evaluare neutră și […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Aici puteți scrie o întrebare sau un comentariu.