Evaluare orizontală/verticală

Numim evaluare orizontală sistemul obișnuit prin care același profesor evaluează un set de lucrări pentru toate criteriile de evaluat. Numim evaluare verticală sistemul prin care același set de lucrări este evaluat de către profesori diferiți pentru fiecare criteriu avut în vedere.

În evaluarea orizontală, folosită la examenele din România, doi profesori evaluează fiecare lucrare în întregime, pentru toate criteriile. Dezavantajul acestui sistem de evaluare este tendința de influențare reciprocă a criteriilor avute în vedere. Dacă ești un profesor care apreciază în mod deosebit acuratețea limbajului, atunci este posibil să fii mai indulgent la criteriul „Originalitate” cu o lucrare bine scrisă din punct de vedere lingvistic și mai exigent cu o lucrare cu multe greșeli de limbă. Fiecare profesor evaluator are o ierarhie proprie a criteriilor, care diferă de cea din barem, chiar dacă nu este conștient de acest fapt. Cum aceste ierarhii ale criteriilor sunt foarte personale, la un concurs cu mulți participanți și mulți evaluatori pot apărea diferențe majore în modul de evaluare a unor seturi diferite de lucrări și probleme de corerență a evaluării de-a lungul timpului.

Din aceste motive, la olimpiada de limba germană modernă folosim evaluarea pe verticală. Fiecare profesor evaluator se concentrează pe un singur criteriu la un set de lucrări. Teoretic, este încă posibil să fie influențat de alte criterii, chiar dacă nu le are de evaluat, însă efectul acesta scade, în funcție de disciplina mentală și etica profesională a fiecăruia. Compararea implicită între lucrările din set pe criteriul de evaluat și nevoia de concentrare mentală duc la o mai mare concentrare și validitate a evaluării, adică fiecare lucrare este evaluată chiar pe criteriul avut în vedere în acel pas, astfel încât să se poată stabili o ierarhie onestă a lucrărilor pe acel criteriu.

Fiecare tip de evaluare, orizontală sau verticală, are avantaje și dezavantaje. Din punctul de vedere al rezultatelor, evaluarea verticală este mai bună, dar ea necesită un efort organizatoric mai mare și o folosire eficientă a resurselor. Putem evalua pe verticală pentru că scanăm lucrările și, în acest fel, dispunem de un număr oricât de mare de exemplare identice ale fiecărei lucrări, ceea ce nu se întâmplă la examene sau alte concursuri. Pentru a putea proceda astfel, avem nevoie de respectarea unei proceduri stricte de către un număr foarte mare de persoane, ceea ce presupune învățare, competențe și aplicarea cu strictețe a procedurii de către toți cei implicați. Pare ficțiune pentru România, dar profesorii de germană, alături de inspectori din județe care pot să nu fie profesori de germană, dar au și germana în sarcină, reușesc acest lucru, deoarece cred în corectitudine, așa cum se realizează ea prin evaluare neutră și verticală.

Despre Sorin Giurumescu

Profesor de germană din 1994. Trainer (formator) certificat din 2006. Licensed Master Practitioner of NLP™ din 2012. Prima participare în echipa de organizare a olimpiadei naționale în 2003.
2008-2015 responsabil cu limba germană modernă în Ministerul Educației. Trainer și coach pe crestere.org

Category(s): Definiţii, Evaluarea neutră < br / > Tag-uri:

3 Responses in other blogs/articles

  1. […] se face pe verticală, câte cel puțin doi profesori pentru fiecare criteriu de evaluat, ceea ce […]

  2. […] cadrul evaluării de la olimpiada de limba germană modernă, noi favorizăm validitatea prin evaluarea verticală. Faptul că un evaluator se concentrează asupra unui singur criteriu pentru tot setul de lucrări […]

  3. […] mai ales la disciplinele de uman, s-ar putea face pe verticală, ca la olimpiada noastră, ceea ce ar crește eficiența, calitatea și validitatea – adică […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aici puteți scrie o întrebare sau un comentariu.