Ce găsești aici?

Pe pagina de internet „Experții Creșterii” poți vedea un exemplu de funcționare eficientă a unei echipe pe principii de voluntariat. Activitatea prezentată aici contribuie la extinderea principiilor democratice de cooperare și de educare a tinerilor în România de azi. Membrii echipei nu sunt în mod oficial „voluntari”, dar, ca orice profesori din România de azi, ei nu sunt motivați financiar în ceea ce fac (din păcate). Pe termen lung, orice motivare bazată pe orgoliu dispare și ea. De aceea putem spune că ceea ce vei descoperi aici este activitatea unor voluntari convinși de valorile și principiile pe care vor să le promoveze.

Aparent, este vorba de o „banală” olimpiadă școlară. În fapt, fie nu ar trebui să se numească așa, fie celelalte să poarte alt nume… explicația acestei afirmații o găsești în articolele de aici. Și nici despre o olimpiadă nu este vorba, ci despre un exemplu concret de trăire și interacțiune educativă în baza principiilor și valorilor prezentate.

Scopul pentru care am realizat această pagină merge mult dincolo de prezentarea unei activități destinate unei elite. Noi vrem ca, pe baza exemplului nostru, cât mai mulți dintre cei implicați în activitățile de creștere – a copiilor lor, a copiilor altora, a propriei persoane – să capete curaj și să pornească schimbări similare în ceea ce fac. Noi credem că adolescenții cu care avem noi de-a face în cadrul acestui proiect devin o elită tocmai prin participarea la această activitate – nu invers.

Elitele de azi și, în mod sigur, de mâine, au alte competențe predominante decât elitele de ieri. Prin această pagină de web vrem să-i facem conștienți și pe alții că este momentul să începem să pregătim cu toții oameni capabili de fericire și eficiență pentru mâine, nu elite pentru ieri. Școala trebuie să anuleze un contract educativ înșelător, chiar dacă acctualii educatori nu-și dau seama nici ei că își înșeală „partenerii” de contract. Experiența noastră directă și feedback-ul primit mai ales la mai mulți ani după ne confirmă că noi, ca echipă, ne concentrăm pe promovarea și dezvoltarea competențelor care contează cu adevărat. Ce și cum puteți afla din ansamblul articolelor și paginilor de prezentare de aici…

Echipa „Experții creșterii”…

…s-a dezvoltat în ultimii ani din eforturile de organizare a olimpiadei de limba germană modernă. În iunie 2014 echipa a trecut printr-un coaching de grup, în cadrul căruia a identificat valorile care stau la baza acestei echipe și intențiile de viitor.

Credem că valorile identificate de noi pot fi o bază pentru evoluții pozitive în ansamblul sistemului educațional din România și pentru societate în general. O olimpiadă corectă și bine organizată este mult mai mult decât o olimpiadă la o disciplină „de nișă” – este un exemplu de bună practică pentru unii și o sursă de presiune pentru bune practici pentru alții…

Pe acest site găsiți o descriere a valorilor și principiilor pe care ne bazăm activitatea, informații cu privire la pregătirea și desfășurarea olimpiadei și, mai ales, printre rânduri, răspunsul la întrebarea: Cum se poate organiza ceva în România în mod eficient, corect și transparent?