by Daria Rusu
Share
by Daria Rusu
Share
Vara trecută am simțit cu adevarat avantajele participării la Olimpiada de Limba Germana Moderna: în urma câștigării premiului al doilea cu un an în urmă, în 2018 mi-a fost oferită o bursă de studiu în Germania,pe o perioadă de o lună, în cadrul programului P.A.D al Conferinței Miniștrilor Educației din Germania.
Așteptările mele au fost cu mult depășite de ceea ce am experimentat în această excursie!
Șederea in Germania a fost structurata în mai multe etape:
În primă fază, am zburat către Bonn împreună cu alte cinci fete care au primit burse de merit. Acolo am făcut cunoștință cu ceilalți premianți. Momentul a fost superb…Copii din toata lumea erau adunați pe câmpia Universității din Bonn. Am făcut cunoștință cu băieți și fete din Venezuela, Japonia, Benin, Coasta de Fildes, Senegal, Ucraina, Belarus, Uzbekistan, Kârgâzstan si Portugalia.
Timp de cinci zile, am vizitat împreună orașele Bonn și Köln, fiind însoțiți de voluntari specializați, care aveau fiecare un asistent/asistentă. Totul era foarte bine organizat, iar programul era respectat aproape la perfecție, ceea ce a fost un mare beneficiu, deoarece am avut timp să vedem cât se poate de mult din marile orașe.
O regulă importană era să se vorbească doar limba germană, iar asta ne-a apropiat unii de alții. Cel mai frumos lucru era că nimeni –nici cei care nu vorbeau germana prea bine- nu căuta să se refugieze în siguranța ce ar fi putut să o reprezinte grupul de prieteni cu care a venit din țara sa. Dimpotrivă! Cu toții eram nerăbdători să inițiem cât mai multe conversații cu cei din jurul nostru. Diferențele evidente dintre noi-aspectul fizic, religia, cultura, proveniența-nu erau pentru nimeni un motiv de a se izola sau de a respinge alți oameni, ci stârneau interes și curiozitate. Purtam discuții interminabile despre țările noastre, despre familii, prieteni și planurile noastre de viitor. Deosebirile dintre mediile noastre de proveniență ne fascinau. Deja din prima zi au apărut primele invitații făcute reciproc:” –Trebuie neapărat să mă vizitezi odata! Vei fi mereu bine-venită la mine acasă!”
În Bonn am vizitat Universitatea, unde ne-a fost prezentat și explicat sistemul de învățământ universitar al Germaniei, deoarece programul la care am luat parte are în principal în vedere invitarea călduroasă a studenților internaționali de a-și continua studiile in Germania.
A doua etapă a sejurului a fost cea mai așteptată de către toți participanții: Împărțiți în grupe de câte 10, ne-am deplasat cu trenul către orășele diferite. Aici, fiecare dintre noi a stat, timp de doua săptămâni, în gazda unei familii voluntare. Scopul acestei etape era integrarea noastră în mediul de viață german. Astfel, ne puteam perfecționa abilitățile lingvistice și ne puteam face o părere care să ne ajute să decidem dacă am dori sau nu să studiem și să lucrăm, sau chiar să și locuim, în Germania.
Am locuit într-o famile în care tatăl era german, iar mama pe jumătate filipineză, fapt care mi-a oferit șansa de a mai cunoaște o cultură, și de a lua parte în mod direct la obiceiuri și tradiții. Fiica lor, o persoana deosebită, mi-a devenit prietenă în cel mai scurt timp.
În fiecare zi mergeam la școală cu „sora” mea și asistam la cursurile ei. Elevii mi s-au părut mult mai relxați, mai destinși și mai implicați față de cei români, iar numărul de teme pentru acasa era evident mai redus.
După școală, se continua efectiv viața de familie, în care gazdele mele au făcut tot posibilul să mă simt cât mai bine venită. Am povestit, ne-am uitat la filme, am fost la petreceri, am gătit împreună mâncare românească și filipineză și am fost în tot felul de excursii.
A fost foarte greu să mă despart de sora mea. Nu mai este nevoie să folosesc ghilimelele acum…atât de apropiate am ajuns.
A treia etapă a programului a fost revederea cu ceilalți premianți, în München. Am vizitat orașul și împrejurimile , am fost la muzee și am luat parte la workshop-uri. Am avut și destul de mult timp liber,în care puteam descoperi zona după propriul plac.
Excursia a continuat în capitala Bundeslandului-Berlin. Ajunși aici, am realizat că nu mai aveam de petrecut împreună decât câteva zile. Eram triști, căci ni se părea ireal…Dar ne-am distrat de minune în Berlin. Deja petrecuserăm atâta timp împreună încât a dispărut orice urmă de timiditate. Parcă eram prieteni din totdeauna.
De asemenea, vizitând cartiere și muzee, am învățat foarte multe despre istoria orașului și a întregii țări.
Din păcate a venit și timpul despărțirii.În ultima noapte nu a dormit nimeni.Colindam prin hotel din cameră in cameră unde stăteam adunați în grupuri mari și vorbeam despre cum ne vom revedea. Făceam promisiuni printre lacrimi multe și îmbrățișări strânse.
Această lună petrecută prin Germania este una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele. Simt că m-a influențat foarte mult. Vocabularul meu în limba germană este mult mai bogat, iar eu sunt mult mai sigură pe mine.
Voi ține mereu minte ceea ce am văzut și ceea ce am experimentat,dar mai ales pe cei care au fost acolo cu mine . Port în suflet micile momente în care nu aveam nevoie nici măcar de limba germană ca să ne unească-un zâmbet era și el de ajuns, căci in ciuda deosebirilor,…nu eram oameni prea diferiți…
STAY IN THE LOOP
Subscribe to our free newsletter.
Lasă un comentariu
În perioada 23-28.01.2020 s-a desfășurat la Şumuleu Ciuc seminarul de pregătire a Olimpiadei de limba germană modernă. Conform Calendarului Olimpiadelor Naționale Școlare pentru anul școlar 2019-2020, etapa […]
Gutenberg, singura organizație de studenți vorbitori de limba germană din România, si Clubul Studenților Germaniști din Iasi, susține Olimpiada de Limba Germană Modernă și modul […]
Un articol anterior cu care acesta se completează poate fi citit aici. Digital vs. analogic Am mai explicat în altă parte acești termeni, însă reiau […]