Categories: Articol, Olimpiada

by Luminița Stoian

Share

Categories: Articol, Olimpiada

by Luminița Stoian

Share

Lucrurile întregi au părți bine gândite

Disciplină, implicare și organizare reprezintă coordonatele care stau la baza pregătirii olimpiadelor de limba germană modernă. Prin contribuția individuală și efortul consecvent al fiecărui membru din comisia centrală, continuate cu o excelentă muncă în echipă, rezultă în fiecare an un produs finit identificat sub forma olimpiadei. Aceste elemente au format noul concept al olimpiadei de limba germană, concept care dorește să contribuie la evoluția adolescenților noștri și să-i ajute să crească printr-un aport individual, descoperindu-și valorile în care să creadă.
Pregătirea olimpiadei de limba germană modernă constituie un cumul de evenimente și o sumă de lucruri bine făcute, deoarece noi, cei care lucrăm împreună credem în aceleași lucruri:

Autenticitate

Păstrăm tradiția organizării olimpiadei continuând munca predecesorilor și descoperind noi modalități de a contribui frumos la evoluția elevilor noștri.

Calitate

Pentru acest cuvânt mult revendicat lăsăm faptele să vorbească:
* folosirea sistemului de împărțire a elevilor participanți în: categorie, nivel, clasă;
* delimitarea clară a probelor susținute: producerea de text scris, înțelegerea textului citit, înțelegerea textului audiat;
* atribuirea celei mai mari importanțe probei de producere de text scris, în cadrul căreia elevul are posibilitatea să-și demonstreze ”ad-hoc”, creativitatea, originalitatea, competența lingvistică raportate însă la o temă dată;
* evaluarea pe verticală a celor patru criterii ale probei Schriftliche Produktion, producerea de text scris;
* evaluarea fiecărui criteriu de tip subiectiv în mod independent de cel puțin doi evaluatori;
* evaluarea neutră ce înlocuiește evaluarea tradițională – strategie aleasă tocmai pentru atingerea coordonatelor mai sus menționate; dar în același timp instrument de măsurare și verificare a calității organizării și desfășurării olimpiadei;
* proba de proiect – Rucksackbibliothek, care s-a bucurat de un real succes încă de la debutul său, în anul 2007. Elevii citesc, compară și observă diferențe și asemănări ale diferitelor culturi și civilizații. Relatarea unei eleve participantă la olimpiada de limbă germană ramâne relevantă: ”…..prin acest tip nou de proiect am avut ocazia să ne prezentăm creativitatea și originalitatea, ocazie, care nu ne este oferită prea des…cred că proiectul ”Rucksackbibliothek” a fost un succes, iar în anii următori ar trebui să se constituie într -o parte integrantă a olimpiadei.” Proiectul de literatură oferă elevilor posibilitatea să accepte multiculturalitatea ca o șansă la educație, acest fiind și motivul pentru care sunt oferite romane cu tematică interculturală. Ei trebuie să învețe să-și găsească balanța interioară între așteptările personale și realitatea în care trăiesc, să fie pregătiți ideilor și competențelor europene.

Onestitate

Ne pasă de ceea ce facem. Ne pasă în măsura în care face bine elevilor și elevii simt și înțeleg acest lucru.

Empatie

Căutăm soluțiile de care elevii au nevoie. Vorbim cu ei, îi înțelegem, iar după aceea îi sprijinim în crearea ”produsele finite”. De aceea putem spune că inovăm continuu și îmbunătățim continuu, ascultând cu atenție.

Misiunea

Să educăm adolescenți cu o gândire independentă și creativă, cu bucurie de viață, cu entuziasm și putere pentru munca lor în societate.

Valorile cultivate: creativitate, responsabilitate, respect, integritate, inițiativă.

…Aceasta este povestea lucrurilor bine pregătite și făcute, care a intrat în viața noastră după ani de căutări, învățături și experiențe extraordinare. Povestea va continua, dând viață altor lucruri bune.

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Lasă un comentariu

Articole similare