Categories: Articol

by Sorin Giurumescu

Share

Categories: Articol

by Sorin Giurumescu

Share

Raport 2008 – 2015: Colaborarea cu colegii

Am câștigat concursul pentru post în 23-24 aprilie 2008, fiind apoi angajat cu data de 1 mai 2008, pe postul de funcționar public (post neafiliat politic, pe durată nedeterminată, nu pe termen de 4 ani, ca în cazul posturilor din inspectoratele școlare).

Colaborarea cu inspectorii, metodiștii și profesorii

Printre primele obiective pe care mi le-am stabilit a fost să constitui baza de date cu inspectori, metodiști și, apoi, profesori de limba germană și limba rusă din țară. Folosind facilitățile din Google Drive și o serie de note trimise la inspectorate, am obținut o bază de date destul de completă. Desigur, în ce privește mai ales inspectorii, datele sunt într-o continuă schimbare… am constatat că fiecare schimbare politică aduce cu sine o nouă așa numită „depolitizare”, care constă în schimbarea inspectorilor numiți în funcție de cei dinainte cu alții doriți de noua grupare politică. Numărul de județe în care aceste schimbări politice se petrec a crescut mereu din 2008 până acum. Din fericire, încă mai există câteva județe neatinse de această „molimă” politică, printre care și județul Prahova, de unde provin. Oricum, colaborarea cu inspectorii a fost mereu îngreunată de aceste schimbări, deoarece fiecare din ei are nevoie de un timp de învățare.  Din acest motiv, în ultimii ani, am preferat, tot mai mult, să promovez colaborarea directă cu metodiștii de limba germană, care nu sunt schimbați politic.

Am avut o bună colaborare cu inspectorii și metodiștii, colaborare de care sunt mulțumit. Dacă, la început, se întâmpla adesea ca un nou inspector numit să găsească un calculator gol de la celălalt, în ultima vreme, tot mai des, în urma bunei colaborări, inspectorii care pleacă s-au obișnuit să mă anunțe și să-mi transmită datele de contact ale celor noi, înțelegând că nu am nicio „vină” în plecarea lor. Uneori, inspectori pe care nici nu am apucat să-i cunosc personal pe parcursul colaborării, mi-au făcut, de la distanță, o impresie bună, prin seriozitate și promptitudine în răspunsuri.

Cred că cea mai mare realizare în această colaborare este forumul online (grupul de mail) al inspectorilor și metodiștilor pe care l-am inițiat și unde am obținut, tot mai mult, un real schimb de opinii în diferite dezbateri ale unor probleme. Faptul că mulți colegi și-au exprimat deschis acolo opinii care nu erau uneori și ale mele este ceea ce mă bucură ca semn de democratizare. Desigur, în diferite situații, conform atribuțiilor, a trebuit să iau o decizie sau alta, care nu era pe placul tuturor. Dar acolo am putut constata care era procentul de susținere pe care mă puteam baza, care sunt argumentele eventual contrare și cum se pot aduce îmbunătățiri propunerii inițiale. Dezbaterea noului regulament al olimpiadei de limba germană modernă (2012) și, mai ales, a generalizării evaluării neutre la această olimpiadă (2014) au fost exemple relevante de acest fel.

În mod similar, în toamna lui 2009, am creat grupul de mail (forum-ul) deschis pentru toți profesorii de germană (și care predau în germană) din România.  A fost un drum lung, dar, treptat, tot mai mulți au început să ia parte la dezbaterile de acolo în mod democratic. La o privire de ansamblu, se poate vedea evoluția de la o mentalitate autocratică și gerontocratică, în care numai „șefii” și cei „cu experiență” aveau un cuvânt de spus, la o mentalitate democratică, în care forța argumentului este cea care contează. Desigur, în cadrul dezbaterilor au existat și „ieșiri” de genul „Cine ești dumneata…?” din partea celor veniți din vechea mentalitate, dar, treptat, în timp, unii au renunțat la „argumentul autorității”, iar alții au renunțat la a se mai lăsa intimidați de el. O nouă generație de profesori este gata să se implice tot mai mult. Cei care își fac timp pentru interesele generale sunt, procentual, puțini dintre ei, ceea ce trebuie să înțelegem și prin diferențele culturale între generații. De pildă, cu ceva timp în urmă, oamenii de 30+ (vârstă) aveau deja copii destul de mari. Acum mulți abia atunci au copii. În plus, cei care pornesc în cariera didactică cu foarte mult timp dedicat completării veniturilor, la un moment dat devin foarte importanți pe latura aceasta pentru familie și au dificultăți în a-și limita aceste activități la strictul necesar, chiar dacă le „mănâncă” nu numai din timp, dar și din echilibrul emoțional. Ceea ce îmi propun pe viitor este să-i conving pe cât mai mulți din această generație să-și echilibreze timpul și să descopere potențialul de împlinire personală în implicarea socială (de exemplu în asociațiile profesionale)…

În domeniul colaborării cu profesorii de limba germană, m-am implicat, de la început, în colaborarea cu și sprijinirea, dinspre minister, a Asociației Profesorilor de Limba Germană din România, respectiv a celei similare de limba rusă. Predecesoarea mea în minister, doamna Silvia Florea, care fusese vicepreședinta APLGR de la înființare și devenise președintă în toamna lui 2007, când încă era în minister, a interpretat la început dorința mea de a stabili o delimitare clară între funcția mea din minister și cea de membru al comitetului asociației ca o formă de neimplicare. Am făcut însă toate demersurile pentru sprijinirea instituțională a congreselor asociației, singurele limitări autoimpuse fiind acelea referitoare la eventuala folosire a funcției din minister pentru a pune presiune pe colegi în asociație (Missbrauch des Amtes). Cu timpul, inclusiv cu sprijinul colegilor germani, care înțelegeau mai bine aceste scrupule, atitudinea mea a fost înțeleasă, ajungându-se chiar la extrema cealaltă, afirmația că nu aș mai fi membru în comitetul asociației din cauza incompatibilității (cu toate că incompatibilitatea aceasta nu este prevăzută în statut).

Am introdus pentru prima oară și, din câte cunosc, este singura disciplină la care se procedează astfel, un sistem de selecție deschisă a profesorilor pentru Comisia centrală a olimpiadei de limba germană modernă, cu criterii anunțate public. Anterior, profesorii erau „invitați” să facă parte din această comisie, iar șocul cultural produs de această nouă procedură a dus chiar la neînțelegeri la început: o colegă s-a considerat „respinsă” pentru că nu am invitat-o, și mi-a scris apoi că ea nu s-a autopropus niciodată și nu o să înceapă acum… Între timp am simțit sprijinul ei pentru multe acțiuni ale mele, chiar dacă s-a pensionat, și sunt sigur că vede lucrurile altfel decât atunci. Este o mare bucurie faptul că există schimbări care nici nu mai sunt observate acum, pentru că au devenit ceva firesc, la germană. Trebuie să remarc aici că am pornit, oricum, de la o situație mult mai bună decât alte discipline. La limba germană, datorită predecesoarei mele, doamna Silvia Florea, și a colaborării ei cu reprezentanții instituțiilor germane și austriece din România, am perceput mereu, ca profesor, că suntem într-o situație de civilitate europeană, mult mai departe decât cei de la alte discipline.

Din cauza lucrului la o nouă lege a educației și a altor agitații politice din acești ani, ocaziile de a interveni pe programele școlare au fost puține. Oricum, și aici, programele școlare din 2004, „moștenite”, o parte încă în vigoare, sunt axate pe competențe și pe Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi. Ceea ce am putut să îmbunătățesc cu echipa din 2009 la programele de gimnaziu și câteva de la vocațional din liceu a fost introducerea în preambul a unei formulări clare referitoare la libertatea profesorilor de a folosi orice materiale considerate adecvate pe lângă sau în locul manualului – ceea ce poate rezolva, parțial, problema vechimii manualelor. Din cauza limitărilor impuse de situația altor discipline, nu a fost posibil mai mult pe problema manualelor, care nu este de competența departamentului la care am lucrat în minister.

Am lucrat cu un grup de lucru la programa pentru titularizare și am înlocuit secțiunea referitoare la istoria literaturii germane cu una de „lucru cu textele”, mult mai relevantă pentru activitatea didactică. Sugestia noastră a fost preluată și de echipele de la rusă și engleză, din câte țin minte.

 Citește continuarea…

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Lasă un comentariu

  1. Georgeta Oprea iulie 30, 2015 at 4:30 pm - Reply

    Felicitari pentru o decizie atat de inteleapta!
    Mult succes!

Articole similare