Alina Moraru: Proba de proiect mi-a deschis ochii, m-a format, m-a maturizat

Olimpiada de limba germana a fost, pentru mine, proiectul potrivit la momentul potrivit.

Ma perindasem deja, de-a lungul celor 9-10 ani de scoala, pe la diverse concursuri si olimpiade la alte materii, credeam ca am vazut totul. Insa experienta fazei nationale la olimpiada de limba germana, pe care am trait-o de doua ori (in clasa a IX-a si in clasa a X-a), m-a uimit. A fost in sfarsit acel proiect proaspat, inovator, interesant, o provocare departe de tot ce insemna “obisnuit”. “Obisnuitul” te creste in mod obisnuit, insa ineditul…in mod exponential. Asa am beneficiat eu, de pe urma acestei experiente – mi-a deschis ochii, m-a format si maturizat, m-a scos din sistemul scoala-doar-in-sala-de-clasa, mi-a stimulat gandirea intr-o limba diferita de cea materna, dar si creativitatea si latura artistica, prin minunata idee a probei de proiect.

Cum mai bine sa exersezi germana, decat in practica? In probele de proiect, a trebuit sa ma autodepasesc: sa-mi imbogatesc vocabularul intr-un timp record, citind cartea (pe baza careia realizam piesa de teatru) si invatand de la ceilalti membri ai echipei mele, sa inteleg actiunea ei, sa colaborez in realizarea textului scenetei cu coechipierii, sa ies din zona de confort, prin ceea ce presupune actoria. Iar in echipele in care am fost eu, am facut de toate: am cantat, am avut joc de scena, am avut pictura, recuzita, costume, replici puternice – toate realizate de noi. Bineinteles, la toata munca se adauga oamenii noi pe care ii cunosti si apoi, inevitabil, revezi cu bucurie, cand germana iarasi va aduce impreuna.

Toate acestea se petrec intr-o saptamana, ceea ce scoala clasica nu ne poate oferi, si nici nu cunosc vreun concurs pe un format asemanator care sa fie asa ofertant. De ce sa privam atat elevii pasionati, cat si profesorii implicati in aceasta munca, de un lucru atat de benefic pentru ambele parti? Pentru mine, sens ar avea ca olimpiada de germana, prin proba de proiect, sa continue sa iasa din conventional, sa devina o traditie care mereu sa incante si propulseze elevii. Pentru ca odata ce participi la faza nationala, oportunitatile nu intarzie sa apara pentru cei care se remarca, iar aici vorbesc din proprie experienta. Eu sunt recunoscatoare pentru tot ce am trait si dobandit prin ea, tuturor celor ce au facut posibila aceasta, si marturisesc ca inca ma bucur si culeg roadele ei, atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Comentariile sunt închise.