Bianca Cheran: O experiență unică

Mă numesc Cheran Bianca şi sunt elevă în clasa a XII-a. Am participat la faza națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă în clasa a IX-a şi la etapa județeană în clasa a X-a. Consider că schimbarea formatului olimpiadei nu ar fi una benefică pentru elevii pasionați de limba germană.

Ca elev obişnuit cu criteriile de evaluare ale olimpiadei, pot afirma că olimpiada are la bază atât criterii obiective de evaluare, cât şi criterii subiective (originalitatea de la proba scrisă) ce formează un ansamblu unitar şi just. Fiind la un profil real, când m-am decis sa mă înscriu la olimpiadă, partea de creativitate mi se părea cea mai dificilă. Probele pentru înțelegerea textului scris, respectiv audio se regăsesc la etapa județeană, confirmând nivelul european de limba germană al participantului. Proba scrisă m-a motivat să citesc mai mult, să îmi alcătuiesc un vocabular complex, deoarece scrierea unui text narativ pe baza unui citat poate necesita un lexic specific. De asemenea, proba aceasta reuşeşte să deschidă orizonturile unui elev, punându-l să gândească şi să fie capabil să vorbească despre o varietate de teme actuale, nu doar să memoreze vocabular. În plus, repartizarea pe nivele lingvistice este eficientă, pentru că, în definitiv, nu clasa, ci nivelul de limba germană caracterizează cunoştințele unui elev.

Un alt aspect al olimpiadei, inovativ pentru sistemul de învățământ românesc, este proba proiectului de la faza națională. Această probă a fost o experiență unică pentru mine, deşi la început mi se părea destul de dificilă, întrucât presupune determinare, lucru în echipă, talent artistic etc, nişte calități pe care fiecare participant a trebuit să şi le însuşească. Echipele formate au realizat scenete deosebite şi creative, toată lumea se simţea bine şi am reuşit să legăm prietenii de lungă durată.

Etapele olimpiadei prin care am trecut au avut un impact atât asupra mea, ca om,  cât şi asupra nivelului meu lingvistic. Prin intermediul olimpiadei am descoperit literatura germană, unică prin temele şi motivele abordate.

Astfel, având în vedere argumentele de mai sus, formatul actual al olimpiadei este unul care reuşeşte să îmbunătățească calitatea sistemului de învățământ, fiind o experiență unică şi deosebită pentru fiecare elev.

Comentariile sunt închise.