Denisa Oltea-Cotleț: Despre colaborare și munca în echipă

De-a lungul anilor de liceu nu am participat la foarte multe concursuri școlare, însă la Olimpiada de Lb Germană am dorit să particip încă de când am început liceul, știind că are un format modern, mult mai practic si imparțial totodată.

Am participat anual la această Olimpiadă, iar în clasa a 11-a visul meu s-a împlinit. M-am calificat la faza națională. Nu pot să exprim nici acum în cuvinte încântarea pe care am resimțit-o atunci când am aflat că voi participa la faza națională. Îmi amintesc cu drag de toate momentele și probele de la Olimpiada de Lb Germană: de proba orală, de piesele de teatru, de emoțiile de la proba scrisă, de orașele frumoase din țără pe care le-am văzut datorită Olimpiadei și nu în ultimul rând de prieteniile pe care le-am legat.

Am reușit să mă calific la fază națională a Olimpiadei de Lb Germană de doua ori, în 2012 la Tg Jiu și în 2013 la Arad. După faza națională de la Tg Jiu am avut șansa și bucuria să iau parte și la lotul de la Deva. A fost o experiență extraordinară care m-a format și învățat multe lucruri despre colaborare și munca în echipă.

Beneficiile învățării lb germane și participării la Olimpiada de Lb germană le ”resimt” și astăzi, deoarece datorită rezultatelor de la Olimpiadă am reușit să intru fără admitere la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București, iar acum lucrez la compania Oracle folosind tot limba germană.

O limbă străină învățată temeinc te face să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diferita, modul tău de gândire se schimbă și ajungi să fii mai deschis, mai tolerant, mai interesat de tot ceea ce te înconjoară. Ne plângem adesea ca sistemul educațional din țară nu funcționează așa cum ar trebui, că se folosesc metode vechi, care nu mai reușsesc să îi atragă pe elevi. Olimpiada de Lb Germană este una dintre acele competiții moderne, practice de la noi din țară, care efectiv te pregătește pentru viitor și care prin diversitatea probelor, te provoacă, te face să îți dorești să fii mereu mai bun. Ar fi păcat ca acest concept de Olimpiadă să fie exclus și să revenim la forma clasică a olimpiadelor școlare. Cred ca Olimpiada de Lb Germană ar pierde astfel mulți elevi interesați și capabili.

 

Denisa Oltea Cotleț

Analist Servicii Clienți (cu lb germană)

(Oracle, România)

Comentariile sunt închise.