Livia Miu: O olimpiadă pentru viitor

Trăim în secolul al XXI-lea. Susţinem că suntem cetăţeni ai Uniunii Europene. Ne dorim adaptabili şi pregătiţi pentru viaţa în context european.  Predăm limbi străine folosindu-ne de Cadrul European Comun de Referinţă. Dăm examene ghidându-ne după acelaşi Cadru de Referinţă. Şi la olimpiade? Avem sau nu încadrare pe nivel?

 

Olimpiada de Limba Germană Modernă în formatul dezvoltat de Experţii Creşterii este o olimpiadă a inteligenţei lingvistice şi a competenţelor sociale, iar etapa naţională a acesteia este cu siguranţă o experienţă transformatoare pentru toţi participanţii.

 

Proba de proiect este prilejul cu care elevii îşi decoperă şi valorifică resurse. Munca în echipă le solicită creativitatea, spiritul de iniţiativă, competenţa de a lucra cu oameni, arta negocierii şi nu în ultimul rând spiritul organizatoric.

 

Olimpiada Naţională de Limba Germană Modernă este cu siguranţă o experienţă unică în viaţa oricărui participant. Pentru mulţi dintre aceşti tineri aceasta constituie prima întâlnire cu o masă de oameni vorbitoare de limba germană. Este prima întâlnire cu un roman în limba germană. Este prima sau singura dată când sunt regizori, scenarişti şi actori într-un proiect care îi pregăteşte pentru viaţă.

 

Limba nu este un scop în sine, ci un mijloc spre scop.

 

Ne dorim multe de la generaţiile ce vin. Noi ce le oferim? Cum îi pregătim pentru viitor?

Prof. Livia-Gabriela Miu

Membru al Comisiei Centrale a Olimpiadei de Limba Germană Modernă

 

Comentariile sunt închise.