Simona Barna: Extraordinarul nu se întâmplă într-o manieră obișnuită

„Das Außerordentliche geschieht nicht auf glattem, gewöhnlichem Wege.“

Voi începe acest articol cu un motto al ilustrului Johann Wolfgang von Goethe : extraordinarul nu se întâmplă într-o manieră simplă, obișnuită. Consider acest citat potrivit în a descrie formatul Olimpiadei de Limba Germană Modernă. Nimic nu este “obișnuit” la “oly” – cum îi spuneam noi în comunitatea noastră de participanți, și tocmai de aceea este atât de frumos, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

“Oare de unde să încep?” Acesta este gândul care îmi trece prin minte, deoarece este o experiență de neuitat și vie în gândurile mele, iată – după cinci ani de la terminarea liceului. Așa că voi deschide cufărul de experiențe și amintiri și le voi grupa în trei categorii definitorii :

  1. “Stepping out of your comfort zone” sau “Pășirea în afara zonei de comfort” : ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, ne dezvoltăm și dobândim cunoștințe noi în momentul în care ieșim din rutina zilnică și adăugăm elementul de NOU, de EXTRAORDINAR. Participasem în clasele V-VIII la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română (patru participări cu trei premii obținute și o mențiune), fiind o fire creativă, iubitoare de a scrie, de a compune, de a interpreta. Principiile probei scrise individuale îmi erau familiare, elementul nou fiind emoția de a compune într-o limbă străină – primul pas în afara zonei de comfort. Adevărata provocare și lecție de autocunoaștere a fost însă proba practică a olimpiadei. Vă invit să vă imaginați volumul de entuziasm amestecat cu emoție și curiozitate a unui grup de liceeni care nu se cunosc, primesc o carte în limba germană și au la dispoziție trei zile să o citească și să realizeze o piesă de teatru pe baza acesteia, folosind recuzita teatrului din orașul unde se desfășoară competiția. Aceasta a fost una dintre primele lecții de “Teamarbeit” sau lucru în echipă. Spre deosebire de un proiect la școală sau la liceu, unde miza este un punct în plus la notă, aici miza este un premiu, încă o oportunitate pe lângă proba individuală de a merge acasă cu o diplomă și a face părinții, profesorii, colegii mândri. Iată cum participanții la “oly” devin scenariști, regizori, actori și critici. Recunosc că scriu aceste rânduri cu emoție și zâmbesc cu drag amintindu-mi cum ne uitam pe scena teatrului de după cortină la public și la juriul format din profesori, așteptând cu nerăbdare să ne prezentăm numărul.
  2. Piatră de temelie pentru viitorul profesional : pregătirea individuală pentru olimpiadă necesită dezvoltarea unui vocabular vast din diverse domenii. Astfel, elevii vor dispune de resursele necesare pentru a obține ulterior un certificat de limbă germană și a urma o facultate în limba germană. Eu am obținut certificatul DaF la sfârșitul clasei a XI-a cu nivelul C1. În România există numeroase facultăți cu diverse specializări la secția de limbă germană. Eu am studiat Economie și Administrarea Afacerilor, secția germană, atât în Cluj-Napoca, la Facultatea de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, cât și în București, la FABIZ – Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare in limbi straine  din cadrul Academiei de Studii Economice. Vorbitorii de limbă germană sunt căutați permanent de către multinaționale, cererea este chiar mai mare decât oferta, având in vedere că mulți tineri aleg să studieze în străinătate sau pleacă din țară de îndată ce au absolvit. Eu am lucrat încă din timpul facultății, asemenea multor colegi de ai mei, astfel acumulând experiență. Am început cu două roluri de Business Development, lucrând zi de zi cu clienți și colegi din țările vorbitoare de limba germană. Pasul următor a fost trecerea în domeniul de vânzări. Promovarea pe această poziție a necesitat relocare, așadar m-am mutat în Amsterdam, Olanda, călătorind deseori în Germania și lucrând cu companii mari. Cunoașterea limbii germane m-a ajutat să învăț cu ușurință și limba olandeză. Limba germană a fost categoric piatra de temelie în cariera mea, oferind orizonturi mai largi și o serie de oportunități.
  3. Oameni de calitate, prietenii pe viață : comunitatea participanților la etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană este o adevarată familie, definită de muncă și valori. Prima mea participare a fost în clasa a X-a, dintr-un total de trei participări (pornind de la nivelul A2 și ajungând la nivelul C1) cu două premii obținute și o calificare la Stagiul de pregătire a Lotului Național al României pentru etapa internațională a Olimpiadei (în clasa a XI-a). Atunci am cunoscut liceeni pasionați de limba germană din toată țara, însoțiți de profesori minunați, această pasiune fiind motivul pentru care județele aveau în general aceiași participanți. Am legat prietenii sincere și frumoase, păstrate până în ziua de astăzi. Deși locuim în orașe, chiar țări diferite, păstrăm legătura și ne reîntâlnim cu drag de fiecare dată.

 

Cuvintele sunt de prisos în a exprima adevărata valoarea pe care această olimpiadă și modalitatea în care este organizată o aduc participanților. Susțin cu tărie acest format și continuitatea sa, deoarece acesta reprezintă un element de dezvoltare important în învățământul românesc.

Cu drag pentru limba germană,

Simona-Andreea Barna

Comentariile sunt închise.