Simona Maftei: Olimpiada de germană este într-adevăr o olimpiadă altfel

De fiecare dată când mă gândesc la Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă îmi amintesc cu mare drag de momentele frumoase petrecute alături de ceilalți participanți la cele două ediții din 2010 la Gura Humorului și 2011 la Baia Mare și, în același timp, îmi întăresc tot mai mult convigerea că această competiție este punctul de pornire al parcursului meu profesional. Olimpiada de Limba Germană a fost pentru mine acel imbold de care aveam nevoie în anii de liceu pentru a ști pe ce drum să merg mai departe, ce studii să urmez și, mai târziu, ce carieră să aleg.

Nu am participat foarte încrezătoare la prima olimpiadă. Veneam dintr-un oraș mic din Moldova, unde acum opt ani limba germană nu era atât de răspândită în școli, nu se studia la nivelul celorlalte școli din zone consacrate precum Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca s.a. Ce șanse aș fi avut eu la o olimpiadă națională cu nivelul (A2) pe care îl stăpâneam la acel moment? Dar faptul că la Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă încadrarea elevilor are loc conform nivelelor stabilite prin Cadrul european de referinţă a făcut posibil ca eu să intru în concurs alături de alți elevi din țară cu exact același nivel ca al meu și să obțin și un rezultat care m-a motivat – Mențiune la proba individuală.

Proba de proiect îmi provoca și mai multe emoții. Mi se părea imposibil, într-un timp atât de scurt, să citesc o carte în limba germană iar apoi să pun în scenă un moment artistic și să creez un afiș care să reflecte acțiunea cărții. Dar aceasta este partea cea mai frumoasă a olimpiadei! Este partea care te învață ce înseamnă să lucrezi într-o echipă, cum să fii creativ și original, să fii deschis la idei noi, cum să scapi de emoții în fața unui public numeros, cum să ieși din zona ta de confort și să accepți noi provocări. Oare nu acestea sunt câteva dintre abilitățile pe care ar trebui să ajungem să le stăpânim? De ce să nu începem să le deprindem în limba germană într-un cadru precum cel de la Olimpiada Națională?!

Un alt aspect pe care aș dori să îl menționez este corectitudinea evaluării, atât la proba scrisă cât și la cea de proiect. Până în momentul transmiterii rezultatelor de la proba de proiect am fost convinsă că echipa din care făcea parte fata domnului Giurumescu va lua Premiului I. Mare mi-a fost surpriza să aflu că echipa noastră a luat Premiul I, demonstrându-se obiectivitatea, transparența și criteriile bine stabilite conform căreia se evaluează și această probă. Nu îmi pot imagina cum ar fi această olimpiadă fără proba de echipă.

Toate cele de mai sus m-au motivat să continui învățarea limbii germane. Astfel că în următorul an am obținut Premiul III la proba individuală, la un nivel superior, am urmat apoi studiile în domeniul economic cu predare în limba germană și le-am finalizat ca șefă de promoție. A urmat o bursă Erasmus în Germania, iar de câțiva ani lucrez cu oameni de business din Germania. Pot spune că olimpiada a avut o foarte mare contribuție în formarea mea, mi-a dat o șansă și mi-a arătat că totul este posibil prin perseverență, corectitudine, deschidere în gândire.

Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă este intr-adevăr o olimpiadă altfel. Un participant nu doar își îmbunătățește cunoștințele de limba germană ci se și dezvoltă personal. Trăiește momente de bucurie, emotii pozitive, simte spiritul de echipă. Este o olimpiadă care a evoluat de la an la an, organizată de o echipă de oameni dedicați și implicați, care muncesc cu multă pasiune pentru ca rezultatele să se vadă și la nivel internațional.

Comentariile sunt închise.