Olimpiada

Olimpiada noastră se desfășoară în colaborare cu Institutul Goethe din București.

Așa cum se întrevede din filmul subtitrat de deasupra, olimpiada de limba germană modernă este un concurs altfel. Ca să înțelegem de ce este un concurs diferit de obișnuitele etalări de ambiții individualiste și elitiste, de ce este o formă de promovare și exersare a competențelor reale de care avem nevoie cu toții în lumea de azi, avem nevoie să știm câte ceva despre:

 • Ancuta Dinu

  Buna ziua!
  Am doua intrebari:
  1.De ce a durat asa de mult corectarea lucrarilor?
  2.Punctajul maxim la clasa a X-a A2

  • 1. Procedura de desfășurare a etapei județene este explicată aici: http://experti.crestere.org/olimpiada-2/procedura-de-desfasurare-a-etapei-judetene-2015/; este inevitabil ca evaluarea neutră să dureze, pentru elevi, mai mult decât o evaluare locală – pentru profesori este mai puțină muncă, dacă sunt ordonați și, ca urmare, o muncă de o calitate mai bună, fără presiunea timpului.

   2. Punctajul maxim a fost, la toate nivelurile, 34 la SP și 17 la HV+LV

   • Ancuta Dinu

    Am citit regulamentul de desfasurarea al olimpiadei, este primul an cand corectarea lucrarilor a durat asa de mult, nu inteleg de ce rezultatele nu sunt publicate imediat pe net ….Este printre putinele manifestari “invaluita” in mister….
    Multumesc!

    • „Misterul” este super-transmparent și e descris în Procedură. Și anul trecut a fost exact la fel: până luni seara evaluarea „prima mână”, apoi compararea și evaluarea de către un al treilea unde diferențele erau prea mari (și asta pe fiecare criteriu în parte – v. Evaluarea neutră), apoi toate rezultatele au fost transmise cel târziu miercuri la ora 10 tuturor județelor, ca să le afișeze miercuri la prânz.

     • Ancuta Dinu

      Am vizitat site-urile celorlate olimpiade, pentru acei organizatori transparenta inseamna:
      1.Publicarea subiectelor.
      2.Publicarea baremului.
      3.Publicarea rezultatelor , proasta organizare poate ascunde “multe”
      4.Termenul pentru contestatii.
      Multumesc pentru timpul acordat, din nefericire regulamentul este una si realitatea cu totul si cu totul altceva!

      • Ce anume lipsește din cele enumerate? Dați căutare pe acest site și găsiți toate acestea… Iar faptul că puteți scrie aici ce credeți, chiar dacă nu corespunde realității, este o dovadă de transparență.

      • Profesoara

       Este foarte usor sa se crtitice cand se vorbesete in necunostinta de cauza, iar altii (prof. implicati in desfasurarea olimpiadei ) lucreaza voluntar sambata si duminica pana seara tarziu. Baremul de corectare era afisat imediat dupa proba, la scoala unde elevii au participat la olimpiada iar rezultatele au sosit joi dimineata.
       Metodologia desfasurarii a fost respectata intocmai, iar faptul ca rezultatele nu sunt cunoscute a doua zi se datoreaza tocmai transparentei acestui concurs. lucrarile sunt scanate si sunt trimise spre corectare profesorilor din intreaga tara. Rezultatele sa afiseaza in timp util.
       Intre profesori si parinti ar trebui sa existe colaborare deoarece suntem in aceeasi tabara si urmarim binele copilului. Nu este corect ca cineva sa acuze si sa jigneasca pe nedrept. Le multumim acelor „binevoitori pentru tot sprijinul acordat.“

       • Ancuta Dinu

        Consider discutia incheiata! Am vorbit cu doamna profesoara de limba germana, stiu ca sunt citita de inspectoratul scolar aferent! Smilie: :)
        Sa lamurim ceva- nu am jignit pe nimeni, am pus doar intrebari incomode.Daca rezultatele erau publicate pe site-ul inspectoratului aceasta dicutie nu ar mai fi avut loc.
        Va recomand ca pentru viitor sa va puneti de acord asupra urmatorului lucru- data cand corectarea lucrarilor a fost finalizata Smilie: :)
        Va doresc numai bine!

        • Popescu Leonard

         Sunt de acord cu d-na Ancuta Dinu. De exemplu in orasul nostru rezultatele finale la proba judeteana s-au afisat in ziua de miercuri in jurul orei 14:10, la liceul unde s-au sustinut probele, iar contestatiile se puteau depune in aceeasi zi pana la ora 16. Copiii participanti de la alte scoli au aflat rezultatele abia a doua zi de la profesorii lor, deci practic nu au mai putut depune contestatii.
         Despre echipa de profesori corectori si organizatori nu am decat cuvinte de lauda! As dori ca ei sa stie ca apreciem faptul ca fac acest lucru voluntar!
         De asemenea si la inspectoratul din judetul nostru rezultatele se afiseaza cu o luna intarziere. De obicei la aceasta olimpiada e un numar mai redus de participanti si procedura dureaza mult mai mult. Noi ca parinti ai copiilor participanti nu intelegem de ce?
         As vrea sa mai stiti ca in unele judete, din pacate profesorii nu se ocupa de pregatirea copiilor pentru faza nationala. (si acest lucru fiind voluntar si neremunerat).
         Cu stima,
         Popescu Leonard

 • MIHAILA MIHAELA LIANA

  Buna ziua! Ma numesc Mihaila Mihaela Liana, sunt mama elevei Mihaila Irina Maria, care tocmai a participat pentru prima data la ONLGM, la Focsani in perioada 20-26 aprilie, pe nivelul A 2 si a carei lucrare a fost “devansata” pe motiv ca trebuia sa participe pe nivelul B1, ca a fost gresit incadrata pe nivelul A 2. V-am contactat telefonic aseara si, printre altele, ne-ati invitat sa citim regulamentul. Eu tocmai am citit o parte din el si as dori sa va intreb daca dvs. il cunoasteti. La sectiunea ”Regulamentul specific al Olimpiadei de limba germană modernă”, la Capitolul I. art. 6 din regulament este precizat faptul ca:
  “Elevii au voie sa se califice la fiecare etapa numai la categoria la care au participat la etapa anterioara.In cazul in care se constata incadrarea gresita a unui elev la etapa anterioara, pe un nivel inferior celui corect, acesta pierde dreptul de a participa la etapa urmatoare.”
  Tin sa mentionez ca la faza judeteana fiica mea a participat pe nivelul A 2, nivel pe care a fost corect incadrata avand in vedere foaia matricola si cunostintele acumulate pana in acel moment. Din momentul in care s-a calificat la faza nationala i s-a parut normal sa se pregateasca, avand in vedere competitia acerba care va urma, lucru care mi se pare si mie perfect normal.
  Dar, se pare ca, dupa parerea dvs., acesta a fost o mutare gresita, deoarece, prin studiul individual, se pare ca si-a ridicat nivelul la B1 si ar fi trebuit sa stea si sa astepte cu nepasare competitia ce va urma. Cu alte cuvinte, in Romania de astazi nu mai conteaza faptul ca un copil depune efort sa acumuleze noi cunostinte si sa evolueze, conteaza mai mult sa se mentina la nivelul A 2 ca sa poata participa la aceasta “mascarada” de olimpiada.
  Astazi v-am asteptat pe holul CNU, voiam sa va cer cateva lamuriri, dar se pare ca erati foarte grabit (erati in intarziere), ati incercat sa ne oferiti cateva explicatii puerile in sala…..nu am mai asteptat pana la sfarsitul “mascaradei”, nu am mai rezistat, mi se facuse lehamite de tot circul ala….Am plecat total nelamurita si fara raspunsurile pe care mi-as fi dorit sa le primesc…
  Asa ca as dori sa ma lamuriti aici, cred ca am acest drept din prisma unui parinte al carui copil a pierdut cateva saptamani sa se pregateasca pentru ONLGM, lucru care se pare ca nu a contat, si care a lipsit o saptamana de la scoala sa piarda vremea prin Focsani.
  Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!

 • Mihăilă Irina

  Pentru mine, acesta a fost primul an în care am participat la olimpiada de limba germană. Inițial, am fost încântată de tot ceea ce ține de organizarea acestei competiții, precum și de faptul că SE PUNE UN ACCENT DEOSEBIT pe creativitate, fapt susținut chiar de motto-ul olimpiadei: Zusammen mitwirken und kreativ wachsen. Astfel, am hotărât că este oportunitatea ideală prin care pot arăta că pot imprima oricărei perspective o idee inedită și, mai mult decât atât, am crezut cu adevărat în ȘANSA mea.

  Totuși, am plecat astăzi din Focșani cu un gust amar și cu lacrimi în ochi, gândindu-mă că am fost doar o unealtă (la fel ca CEI MAI MULȚI PARTICIPANȚI- NU TOȚI!), necesară desfășurării olimpiadei (fără participanți în final, cum s-ar putea desfășura o competiție?). Am plecat cu impresia că TRANSPARENȚA, CORECTITUDINEA ȘI EGALITATEA sunt doar un lux, pe care nu toți îl pot atinge, și că promovarea acestor valori în ordinul ONLGM este doar o MASCARADĂ.

  Sunt din județul Dâmbovița, iar în momentul calificării la olimpiada județeană am fost obiectiv evaluată la nivelul A2. În timpul rămas până la olimpiada națională, mi-am dedicat fiecare secundă pregătirii individuale intensive, conștientă fiind că voi concura împotriva celor mai buni elevi din toată țara. Faptul că am dobândit pe parcurs cunoștințe superioare mi se datorează mie, căci am muncit caiete întregi de compuneri. În urma afișării rezultatelor, surpriza a fost una imensă și total NEAȘTEPTATĂ: am fost descalificată/devansată, întrucât nivelul meu era superior nivelului A2. Ce înseamnă această devansare? Din cele 34 de puncte ale probei Schriftliche Produktion, am pierdut 20 de puncte pentru proba de CREATIVITATE. Astfel, vă întreb pe dumneavoastră, stimați membri ai Comisiei Centrale: CUM ESTE POSIBIL CA, ÎN CADRUL UNEI COMPETIȚII CE PROMOVEAZĂ ÎN PRIMUL RÂND CREATIVITATEA, SĂ TĂIAȚI PUR ȘI SIMPLU PUNCTELE TOCMAI LA ACEASTĂ SECȚIUNE? Dacă dumneavoastră tot susțineți că nivelul meu este unul superior, atunci de ce nu mi-ați redus punctele în cadrul folosirii limbii/gramaticii? Un copil de B2, spre exemplu, este oare mai creativ decât un copil de nivel A2? Nu găsesc absolut nicio explicație logică la această întrebare, așa că vă rog să mă lămuriți dumneavoastră.

  Mai mult decât atât, presupun că sunteți conștienți că noi, ca și participanți, facem tot posibilul să progresăm, nu să stagnăm, de aceea ne pregătim intens. Oare nu este normal, în aceste circumstante, să trecem puțin de limita dintre nivele? Este ceva greșit? Această devansare mă face să mă simt ca un copil surprins copiind la un examen. ESTE CEVA GREȘIT CĂ AM PROGRESAT, CĂ MI-AM DEPĂȘIT LIMITELE ȘI CONDIȚIA? PROMOVAȚI OARE MEDIOCRITATEA? ERAU NIȘTE LOCURI PREDESTINATE ȘI ÎNCURCAM ACESTE CALCULE? Sau poate că trebuia doar să dorm, inconștientă de faptul că mă așteaptă o compețiție acerbă. Așadar, vă mulțumim pentru faptul că promovați mediocritatea.

  Am reușit între timp să vorbesc cu Domnul Inspector Sorin Giurumescu, pentru că doream cu adevărat să îi pun întrebarea: De ce am fost devansată? Răspunsul? Lucrarea mea a fost prea bună, peste nivel. Așadar, vă întreb pe dumneavoastră, domnule Giurumescu: ESTE ASTA CEVA RĂU? De altfel, am fost invitată să citesc regulamentul. Tocmai l-am citit. Potrivit articolului 6, citez: “Elevii au voie să se califice la fiecare etapă numai la categoria la care au participat la etapa anterioară. În cazul în care se constată încadrarea greșită a unui elev la etapa anterioară, pe un nivel inferior celui corect, acest pierde dreptul de a participa la etapa următoare.” Chiar dacă aș fi realizat (deși nu am făcut-o) că am depăsit nivelul A2, oricum puteam participa la olimpiada națională DOAR pe nivelul A2. Așadar, vă invit să citiți cu atenție și pentru viitor, să revizuiți acest articol.

  Am ajuns la concluzia că regulamentul este întocmit în așa fel încât să aibă portițe de salvare: dacă un elev este prea bun, nu e problemă, îl devansăm, poate locurile la olimpiadă sunt predestinate. Această afirmație o susțin tocmai în urma premierii ce a avut astăzi loc la CNU Focșani. La proba de proiect, cel puțin, echipele de pe locul I erau gata aliniate și convinse că vor câștiga.

  Pentru viitor, vreau să vă sugerez să transmițeți în fiecare județ un test standard, prin care noi, elevii, să fim evaluați și încadrați la nivelul potrivit, pentru a nu mai exista situații de acest fel. Vă sugerez să vă asumați răspunderea pentru proasta organizare și portițele de salvare pe care vi le-ați asigurat. Autoevaluarea nu este o soluție, iar devansarea este O MARE BĂTAIE DE JOC la adresa participanților și mai ales, a MUNCII lor. Pentru a evita impresiile de acest gen, sper să îmi luați în considerație cererea.

  În altă ordine de idei, aș vrea să îmi știu punctajul real, fără a ține cont de misterul ce gravitează în jurul rezultatelor. Punctajul 0 la creativitate nu mă mulțumește.

  DEVANSARE – 1. A întrece pe cineva, a o lua cuiva înainte; a depăși. De altfel, vreau să îi mulțumesc domnului Inspector pentru că la telefon a recunoscut că am avut o lucrare superioară, o să percep asta ca pe o recunoaștere oficială a faptului că, într-o țară în care nu domnește mediocritatea, aș fi obținut un premiul frumos.

 • MIHAILA MIHAELA LIANA

  Si mai vorbeati de transparenta, domnule Giurumescu! Daca erati in regula, lasati comment-urile sa apara! Asa incurajati dvs. elevii care invata! Si va mai mirati de ce nu se promoveaza BAC-ul! RUSINE !!!

  • Primul comentariu al unei persoane are nevoie de aprobare, altfel ar fi plin site-ul de oferte de viagra… Olimpiada s-a incheiat abia ieri, asa ca am avut nevoie de un ragaz in care sa nu mai urmaresc site-ul…

   Pe vremuri, în armata germană, exista o regulă: ai voie să te plângi de un superior numai după ce au trecut 24 de ore de la fapta imputată. Graba și emoția din aceste comentarii ale dumneavoastră și ale fiicei dumneavoastră, arată că încă nu a trecut acel timp de distanțare emoțională – aceasta se vede și din acuzațiile bazate pe presupuneri. Odată mi-a spus un neamț deștept o vorbă: „Spune-mi de ce mă acuzi, ca să-și spun cine ești!”. Dacă aveam asemenea așteptări negative de la o olimpiadă, încât să îmi închipui așa ceva rău numai pe bază de presupuneri, eu nu mi-aș fi încurajat fiica să participe la un asemenea concurs. Faceți o mulțime de presupuneri și vă alimentați supărarea inutil. După ce trece această convingere negativă și reveniți la dorința de dialog, vă voi putea răspunde la toate întrebările…

   • MIHAILA MIHAELA LIANA

    Buna ziua! Desigur ca sunt dispusa sa purtam un dialog civilizat, nu sunt genul care sa imi pun ”poalele in cap”….Insa, nu imi pica tocmai bine sa imi vad copilul plangand (un copil care invata foarte bine si este foarte constiincios), si….pentru ce?
    Doar pentru ca a invatat si pentru ca vrea sa-i fie recunoscute meritele?
    Sunteti parinte, aveti o fetita din cate am inteles din mesajul dvs., cum v-ati simti ca ea sa fie in situatia copilului meu? Sa invete pentru ca iubeste germana si vrea sa evolueze si sa fie ”pedepsita” (devansata) tocmai pentru ca a invatat si pentru ca s-a pregatit pentru aceasta olimpiada?
    Ar fi fost mai bine daca nu ar fi miscat un deget si s-ar fi prezentat cu aceleasi cunostinte ca la etapa judeteana?
    Din regulament reiese ca : “Elevii au voie sa se califice la fiecare etapa numai la categoria la care au participat la etapa anterioara.In cazul in care se constata incadrarea gresita a unui elev la etapa anterioara, pe un nivel inferior celui corect, acesta pierde dreptul de a participa la etapa urmatoare.” , deci in niciun caz nu este permis sa isi schimbe nivelul intre etape.
    Va rog foarte frumos sa ma lamuriti si va multumesc anticipat pentru intelegere!
    Imi cer scuze pentru ironii, eram sunb impulsul ultimelor evenimente si sper sa ma intelegeti!
    O zi frumoasa!

    • V-am răspuns aici la întrebări, într-un articol care explică principiile de organizare ale acestei olimpiade, de ce și cum s-a ajuns aici:

     http://experti.crestere.org/2015/04/spiritul-de-competitie-si-corectitudinea/

     • MIHAILA MIHAELA LIANA

      Buna seara! Am citit articolul dumneavoastra si cred ca pot intelege in ce fel functioneaza aceasta olimpiada.
      1.Am inteles ca se desfasoara pe nivele si ca promovati creativitatea, insa nivelul copilului meu la etapa judeteana era clar A2, conform foii matricole si cunostintelor acumulate pana in acel moment, nivel cu care a participat la etapa judeteana. Mai mult decat atat, lucrarea a fost corectata la Bucuresti si nu au intervenit probleme legate de depasirea nivelului in aceasta etapa(judeteana). Intre timp a mai acumulat individual cunostinte pentru ca este normal sa-si dezvolte vocabularul pentru a putea elabora o lucrare creativa( in lipsa unui vocabular adecvat nu poti fi creativ, nu ai cum).Dvs. ati spus ca trebuia sa se inscrie la nivelul B1, dar, in acelasi timp, conform regulamentului afisat pe acest site, apare o contradictie si, clar nu poate fi vorba de schimbare de nivel intre cele doua etape :“Elevii au voie sa se califice la fiecare etapa numai la categoria la care au participat la etapa anterioara.In cazul in care se constata incadrarea gresita a unui elev la etapa anterioara, pe un nivel inferior celui corect, acesta pierde dreptul de a participa la etapa urmatoare.” Deci, eu ce sa inteleg, ca SE POATE sau NU SE POATE sa iti schimbi nivelul intre etape?
      2. In al doilea rand, dupa parerea dvs., copilul nu trebuia sa se pregateasca deloc intre cele doua etape doar pentru a nu iesi din limitele nivelului A2, adica este o crima asa de mare ca s-a pregatit pentru aceasta olimpiada?
      3. Unde gasesc, aici, pe acest site, cum se face departajarea intre nivele? Cum se stabilesc limitele de departajare intre ele?
      V-as ruga sa imi raspundeti concret la aceste trei intrebari si sper sa ma pot lamuri si eu….
      Multumesc frumos si….o seara frumoasa!

      • 1. Lucrările de la județeană sunt evaluate de profesori din alte județe decât acela din care provine elevul (v. definiția evaluării neutre), nu la București, nu de către comisia centrală a olimpiadei. Nu știu care este cazul concret al fiicei dumneavoastră, o să-i caut lucrarea de la județeană, dar nu cred că 21 de elevi au trecut între cele două etape pe un nivel superior, cred mai curând că profesorii care au evaluat la județeană nu au constatat depășirea de nivel. Poate fi o problemă de competențe sau de seriozitate în evaluare, nu știu… noi la etapa națională am verificat fiecare lucrare în parte din cele propuse ca depășind nivelul, au fost văzute de cel puțin patru profesori cu experiență în domeniu. Suntem nevoiți să lucrăm cu materialul pe care îl avem, cu profesori slab motivați financiar…

       2. După cum am scris, nu am găsit o soluție mai bună la problema evoluției între etape și, în timpul concursului, noi trebuie să aplicăm regulamentul, nu să-l discutăm. Ca să înțelegeți că noi nu ne permitem să adăugăm sau să schimbăm ceva la regulament în funcție de context, vă dau un exemplu extrem: anul trecut două eleve au fost nevoite să plece după probele individuale pentru că au avut decese în familie (tatăl uneia, bunica alteia). Am înțeles că sunt situații serioase, dar nu ne-am permis să schimbăm regulile jocului în timpul jocului și au fost eliminate din concurs.
       3. Cadrul european comun de referință pentru limbi este pe site-urile Uniunii Europene și în multe documente din domeniul educației. Programele după care trebuie să lucreze și profesoara fiicei dumneavoastră sunt corelate cu acesta, deci profesoara trebuie să îl cunoască și să îl aplice la stabilirea încadrării fiicei dumneavoastră. Există și multe teste online care ajută la stabilirea nivelului.
       Toate cele bune!

       • MIHAILA MIHAELA LIANA

        Buna ziua!
        1. As fi foarte multumita daca ati reusi sa-i vedeti lucrarea de la judeteana…..sunt si eu foarte curioasa la ce nivel se situa atunci. Nu cunosc situatia celorlalti elevi, eu vorbesc doar de copilul meu si va pot spune ca, in perioada dintre cele doua etape, lucra in medie cam 7-8 compuneri pe zi. Nu credeti ca ar fi putut evolua tinand cont ca intre cele doua etape a fost o perioada de aproximativ 1 luna? Iar in ceea ce priveste competenta sau seriozitatea profesorilor care au corectat lucrarile…..nu vad de ce ar trebui sanctionat copilul meu pentru asta.
        2.Ati spus ca trebuie sa aplicati regulamentul si ca, anul trecut, nu v-ati permis ”sa schimbati regulile jocului in timpul jocului”. Ati facut asta anul asta……fiica mea a fost la judeteana pe nivel A2, a venit la nationala pe nivel A2 , deoarece, conform regulamentului, nu ar fi fost posibil sa vina pe B1 ( “Elevii au voie sa se califice la fiecare etapa numai la categoria la care au participat la etapa anterioara.In cazul in care se constata incadrarea gresita a unui elev la etapa anterioara, pe un nivel inferior celui corect, acesta pierde dreptul de a participa la etapa urmatoare.”). Ma bucura faptul ca ati evaluat-o la B1, asta inseamna ca nu a muncit degeaba, insa , in cazul de fata, asta ar fi trebuit sa fie un motiv de bucurie si nu de tristete. Insa, va intreb din nou, unde e vina copilului meu si pentru ce a trebuit sa sufere ?
        3.Pentru a evita situatiile de acest gen imi permit sa va sugerez ca dumneavoastra, organizatorii ONLGM, sa transmiteti în fiecare judet un test standard, prin care elevii sa fie evaluati și incadrati la nivelul potrivit.
        O zi frumoasa!

        • Am răspuns deja pe situația de principiu, cred că foarte clar, mai ales în articolul menționat.
         1. Sper să nu vrea toți să le văd lucrările… la județeană lucrarea fiicei dumneavoastră dădea semne de depășire deja. După părerea mea a fost evaluată corect, în sensul că nu erau elemente clare de depășire a nivelului. Dacă eram eu profesorul ei, cunoscând și felul cum lucrează, aș fi preferat să o înscriu direct la B1, așa cum au procedat mulți alți profesori cu elevii lor.
         2. Ceea ce descrieți dovedește tocmai menținerea regulilor. Orice reguli sunt restricții ale libertății individuale, iar uneori pot fi (percepute ca) nedrepte pentru cazuri particulare. Sperăm totuși că se justifică pentru marea majoritate și că „sacrificiul” câtorva, care nu au cunoscut din timp aceste reguli și nu s-au adaptat, se justifică prin dreptatea făcută multor altora, așa cum am explicat în articol. Și pe mine m-a deranjat că a trebuit să dau declarații notariale de fiecare dată când fiica mea minoră pleca în străinătate și sper numai că această lege chiar a salvat alți copii de la exploatare, nu doar i-a îmbogățit pe notari… Iar în privința problemei „de ce suferă copilul din cauza profesorilor”: este o temă îndelung discutată de noi și nu am găsit o soluție convenabilă: din start, unii elevi au avantajul unor profesori foarte bine informați și care înțeleg bine criteriile de evaluare. În toată experiența mea de profesor m-am confruntat cu aceste situații, când recunoșteam în lucrările evaluate inteligențe „neșlefuite” în direcția favorabilă acelei evaluări. Și, dacă mergem mai departe, am putea spune „de ce trebuie să sufere atâția copii din cauza unor părinți…” – completați cum credeți, noi ca profesori vedem multe cazuri triste, unde știm că ar fi de lucrat cu părinții, în primul rând. Deci, în acest caz: dacă ar fi participat la B1 ar fi avut poate chiar șanse la premiu, așa cum a fost cazul elevei din județul vecin, care a fost cu mine în emisiune la PrahovaTV. Ioana Popescu ar fi trebuit înscrisă, conform numărului de ore, tot la A2, dar a avut „norocul” că profesoara ei și-a dat seama de risc și a înscris-o direct, de la etapa județeană, la B1. Riscurile ei au fost mult mai mari, pentru că în Prahova a avut de luptat cu concurență mult mai mare decât cea din Dâmbovița. Dar s-a calificat la națională și a luat premiul I acolo și o puteți vedea în emisiune că este deșteaptă, așa cum sunt toți premianții noștri.
         3. Am tot discutat și noi despre un test standard… există o mulțime de teste pe internet, iar profesorii au competența să evaluaeze nivelul propriilor elevi și ritmul de progres. Portofoliul elevului, un document standard transmis tuturor profesorilor de limbi moderne din țară, prevede o evaluare (din partea profesorului) și autoevaluare (din partea elevului) permanentă exact pe aceste niveluri. Într-o lume ideală ar funcționa totul bine, inclusiv un astfel de test standard. Din păcate, în afară de fiica dumenavoastră, există și alte cazuri de depășire de nivel, iar la unele din ele știm sigur că nu sunt greșeli, ci sunt încercări de fraudă cu intenție. De exemplu au fost elevi sau părinți care au declarat că elevul tocmai a trecut examenul de limbă sau testul preliminar de B1, iar elevul concura la A2! Prin urmare, un asemenea test standard (care există în mai multe variante pe net!) ar fi doar ocazia de a da vina pe ceva sau cineva din afară. Așa cum o profesoară își învăța elevii să nu folosească unele structuri ca să nu se dea de gol, la fel de bine îi va învăța să aleagă variantele greșite la o parte din itemii testului. Poate dacă eliminăm probele de audiție și citire, care sunt de tip examen de limbă, va dispărea definitiv motivația de a trișa și atunci vom ști cu adevărat la ce nivel sunt elevii noștri. Oricum, chiar așa cum am procedat până acum, scăzând treptat mult punctajul ce poate fi obținut numai pe competențe de limbă, am constatat o creștere treptată a numărului de concurenți de la nivelurile mai ridicate, de la an la an. Nu cred că este un semn de creștere generală a nivelului, ci un semn de creștere a numărului celor care concurează pe nivelul lor real, pentru că s-a înțeles că nu este un avantaj real să trișezi și că riscurile sunt prea mari. Și este interesant că se cam schimbă locurile și profesorii de la care vin acești elevi care scriu pe un nivel mai mare decât cel la care concurează. Înseamnă că timpul chiar rezolvă problema, unele colege și colegi, la fel ca oamenii în general, au nevoie de a învăța din experiența proprie, nu le ajunge experiența altora. Desigur, există și situații ușor discutabile, profesorii pot greși și ei, fie că sunt îndrumătorii elevilor, fie că sunt evaluatorii lor. Dacă ne-am propune ca principal obiectiv să eliminăm orice greșeală în evaluare și am subordona alte obiective acestuia, atunci ne-am trezi cu un test de limbă pe post de olimpiadă. Haideți să înțelegem că un adolescent cu 0 la SP1 poate fi un om inteligent și creativ care nu a reușit să convingă evaluatorii în acel moment, indiferent de motiv, indiferent dacă motivul se află mai mult la el sau mai mult la evaluatori. Olimpiada noastră nu dă decât etichete pozitive, iar faptul că nu ai obținut într-un an o asemenea etichetă nu înseamnă nimic altceva decât că ai învățat din această experiență și va fi mai bine pe viitor.

         • MIHAILA MIHAELA LIANA

          Buna ziua!

          1. Dvs. v-ai oferit sa ii vedeti lucrarea de la judeteana si va multumesc frumos pentru asta, eu nu as fi indraznit sa va propun. Ca dadea semne de depasire inca de atunci n-as sti sa va spun, insa, ca a muncit foarte mult intre cele doua etape, asta va pot confirma. Dar, dupa cum spuneti, a fost corect incadrata la judeteana pe A2, insa, totodata, nu se putea inscrie la nationala pe B1, conform regulamentului.Aici nu se potriveste ceva….dar trecem peste, faptul este consumat.
          2. Nu am contestat si nici n-as putea sa contest meritele premiantilor, nu am nici dreptul si nici competenta necesara sa fac asta, era vorba doar de situatia copilului meu. Ca nu a fost incadrata corect… nu stiu ce sa zic, a fost evaluata conform foii matricole si cunostintelor acumulate in cei aproape 5 ani de scoala, conform programei de invatamant. Iar in ce priveste concurenta din Dambovita ar trebui sa tineti seama si de faptul ca in tot judetul sunt decat 5 profesori de germana, dintre care 4 sunt in Targoviste(asa am inteles).
          3.Dupa cum cred ca v-ati dat seama, in cazul de fata nu poate fi vorba de o frauda, altfel nu as mai fi indraznit sa deschid acest subiect. Din contra, am vrut sa aduc in discutie aceasta situatie destul de greu de inteles. Am dorit ca fiica mea sa afle direct de la dumneavoastra de ce a trebuit sa treaca prin toate astea si de ce nu i-au fost recunoscute meritele muncii ei( eu nu am avut raspuns la asta). Nu stiu cat de lamurita este acum, nu stiu cat o ajuta faptul ca probabil a pierdut un premiu din vina ”nu stiu cui”, dar v-as ruga ca pe viitor sa tineti seama si de acest aspect, de situatia in care sunt pusi copiii care se pregatesc, care reusesc sa ajunga la aceasta olimpiada si care sunt “devansati” pe motiv ca au invatat prea mult.
          Va multumesc frumos pentru explicatii si pentru timpul acordat!

          O zi frumoasa!

       • Mihăilă Mihaela Liana

        Buna ziua!

        Inca mai sper la un raspuns…..au trcut cu mult peste 24 de ore.

        O zi frumoasa!

 • Alexandra Tudor

  Bună ziua,

  În primul rând vreau să o felicit pe fiica dumneavoastră şi pe dumneavoastră pentru calificarea la naţională. Sunt sigură că a lucrat foarte mult şi s-a pregatit şi că a dat tot. Nici nu îmi pot imagina cât de greu i-a fost când a văzut rezultatele. Sunt sigură că nu a înţeles de ce şi c ă i s-a părut o mare nedreptate , mai ales ştiind cât de mult a lucrat pentru această olimpiadă.
  Mi-am permis să intervin pentru a-i da fiicei dumneavoastră sfatul pe care îl dau eleviilor mei înainte de naţională. Le spun mereu că i-am înscris la nivelul lor real, olimpiada nu este un concurs de limbă, ci unul de creativitate, aşa că atunci când se pregătesc pentru olimpiadă (fiindcă inevitabil se vor pregăti) să nu se axeze pe nivelul de limbă şi pe creşterea în acest sens. Asta înseamnă că ei pot face Leseverstehen, Hörverstehen şi pot exersa să scrie compuneri, dar în compuneri trebuie exersat să fii cât mai creativ folosind cunoştinţele de limbă acumulate până atunci, adică în limita nivelului tău. Trecerea de la A1 la A2 şi de la A2 la B1 poate fi una rapidă. Dacă eşti înscris la A2 trebuie să fii A2, aşa este corect, aşa scrie în regulament.
  I-am dat acest sfat fiicei dumneavoastră fiindcă sper să participe şi anul următor la olimpiadă, acum că ştie ce are de făcut şi ce înseamnă pregătirea pentru olimpiadă.
  Regret sincer că a fost dezamăgită, sper că a înţeles de ce s-a întâmplat asta şi sper că anul următor va participa cu forţe noi şi fără resentimente la olimpiadă. Comisia Centrală lucrează corect şi transparent după regulament. Noi ştim ce înseamnă pentru un elev să fie devansat, lucrăm cu elevi şi empatizăm, este greu mai ales ştiind că de cele mai multe ori depăşirea de nivel nici măcar nu este din vina elevului. Cu toate astea trebuie să fim corecţi şi obiectivi.

  Numai bine,

  Alexandra Tudor

 • MIHAILA MIHAELA LIANA

  Buna ziua!

  Va multumim frumos pentru sustinere si pentru sfaturi! Probabil ca va participa si la anul, este o fire foarte ambitioasa si invata la toate materiile, nu numai la germana. A obtinut doua premii I la concursuri interjudetene de creatie in limba romana si un premiu I la un concurs international de creatie, asa ca nu cred au existat probleme prea mari la creativitate. Dar asta este, faptul este consumat acum. Probabil ca va lua doar partea buna din aceasta experienta si anul viitor nu vom mai intampina astfel de probleme. Un singur lucru ne bucura, si anume faptul ca, in acest mod(ma refer la “devansare”Smilie: ;) am aflat ca detine mai multe cunostinte de limba germana decat credeam ca poseda si ca a avut o lucrare destul de buna, cu sanse la un premiu. Tot e ceva, nu?

  O zi frumoasa!